Tak trochu jiná loutka

Loutka nemusí být jen ze dřeva! Přečtěte si článek kosmo_nauty o jejích inspiracích pro workshop textilních loutek.

Loutka nemusí být jen ze dřeva! Avantgardní divadlo sveřepě oživilo obyčejné všední předměty, nalezené věci, manekýny, textilní figuríny a maňásky. Švýcarský malíř Paul Klee (1879-1940) tak pro svého syna Felixe vytvořil kolem padesáti maňásků, jejichž inspirací byla mnichovská divadelní produkce na jednom z bleších trhů. Klee však loutky nevyřezával ze dřeva, ale vytvořil charakteristické maňásky z odpadového a zbytkového materiálu, který objevil ve svém ateliéru.

Výraznou osobností dadaismu byla německá umělkyně Hannah Höch (1889-1978). Její kritické postoje k tehdejším sociálním a politickým stereotypům naplno rezonovaly v souboru prací, které vznikaly technikou fotomontáže (koláže). Dadaistická hra s významy a provokací vdechla život obyčejnému všednímu předmětu. Abstraktní formy, nalezené předměty a zbytkový materiál se staly tělem dada loutky. Loutka byla obdařena novým poselstvím. V rukách Hannah Höch nabývaly takové představy a ideály skutečných tvarů a fyzické podoby. Hannah Höch totiž oživovala vycpané textilní loutky – panenky, které jsou zvěčněny na četných fotografiích s autorkou.

Právě textilní loutky Hannah Höch inspirovaly téma téma zářijové Tvůrčí dílny znovuobjevených příběhů. K tomuto tématu jsem se vrátila po třinácti letech, ale nyní bylo úkolem zhotovit workshopový prototyp. Připravit vhodný vzor je pro mě vždy výzvou. V souvislosti s textilními loutkami bylo nutné předem přichystat předšité textilní díly tak, aby se tělo loutky skládalo jen vzájemným provázáním. Od papírového prototypu k textilní loutce mě provázela experimentální cesta. Nakonec jsem byla překvapena, jak zdánlivě jednoduchý systém může tvořit tělo textilní figuríny. Jehla a nit byla na workshopu potřeba jen v souvislosti se závěrečným došitím charakteristických detailů očí, nosu, prsou a ukončením končetin. Tak trochu jiná byla každá loutka, která vznikla na workshopu inspirovaném dadaistickou tvorbou německé umělkyně Hannah Höch. Nechte se inspirovat!

 

O lektorce

kosmo_nauty

Jsem na cestě.  Navracím se k archetypům a znovuobjevuji krajinu dětství.  Fascinují mě zapomenuté paměti a odložené anonymní vzpomínky. Ráda se ukrývám a schovávám Substancí mé práce je oživování nechtěných předmětů, nalezených objektů i přírodnin, kterým je umožňováno znovu důstojně existovat v novém pozměněném kontextu.  Určující jsou pro mne příběhy, ať již skutečné nebo fiktivní, vytvářené, nalezené či znovuobjevené. • Znamenalo to, že můžeš vyrůst a nemusíš si přestat hrát. (Olivier Douzou)

Zpět do obchodu