Prosluněné pozdravy z prázdnin

Lektorka kosmo_nauty píše o tom, jak vyráběla se seniorkami pohlednice.

Prázdniny začínají v Přístavu 7! Nezbytným cestovním doplňkem jsou totiž vlastnoručně vyrobené pohlednice. Pohlednice jako milá vzpomínka. Pohlednice jako vzácný dar. Pohlednice jako osobní věnování. Tím vším může být pohled, který unese rozpálený písek, mohutné skály, nezkrotné vlny, kamenné domy, vysoké věže i křehké květiny.

Věřím, že i v dnešní době, má drobná papírová kartička s osobním vzkazem nesmírnou moc a enormní cenu. Každé prázdniny tak z Polska posílám přátelům a blízkým ručně vyrobené pohlednice. Takové pohledy vzbuzují úsměv – nikoliv posměch – již u poštovní přepážky. Téma červencového tvůrčího workshopu bylo tedy zcela jednoznačné! Místo jedné pohlednice jsme ovšem vytvářely dokonce celou kolekci pohlednic. Poetické obrazy z vysněných cest, uskutečněných výprav a plánovaných výletů jsme hravě připoutaly k papíru. Motivisticky a barevně jsme sjednotily jednotlivé pohlednice. Nezapomněly jsme ani na grafickou úpravu papírového pouzdra. Vznikly krásné autorské sady pohlednic, které naplno reflektují vnitřní světy a představy autorek. Obdivovaly jsme moravský folklor, zahrady, exotické dálavy, mořské pláže a španělské stavby. Komu přijde taková pohlednice do poštovní schránky?

O lektorce

kosmo_nauty

Jsem na cestě.  Navracím se k archetypům a znovuobjevuji krajinu dětství.  Fascinují mě zapomenuté paměti a odložené anonymní vzpomínky. Ráda se ukrývám a schovávám Substancí mé práce je oživování nechtěných předmětů, nalezených objektů i přírodnin, kterým je umožňováno znovu důstojně existovat v novém pozměněném kontextu.  Určující jsou pro mne příběhy, ať již skutečné nebo fiktivní, vytvářené, nalezené či znovuobjevené. • Znamenalo to, že můžeš vyrůst a nemusíš si přestat hrát. (Olivier Douzou)

Zpět do obchodu