Prolomit hranice

Závěrečné setkání úvodního tvůrčího cyklu Cesta kolem světa se uskutečnilo naživo! Tentokrát se klientky a klienti s lektorkou kosmo_nauty vydali do Mexika. Přečtěte si, jak kosmo_nauty na to setkání vzpomíná.

Cítila jsem, že to bude velmi intenzivní zážitek. Prolomit hranice tak vzdálených světů vyžadovalo nakonec tak trochu i odvahu. Závěrečný workshop se totiž uskutečnil po dlouhé vynucené pauze OFFLINE (!). Tvůrčí cyklus Cesta kolem světa byl náležitě zakončen v Mexiku, odkud si každý účastník přivezl (ne)typický suvenýr – látkovou panenku copaté Seňority nebo hudebníka Mariachi se sombrerem.

Znovu zabalit pojízdný kufr s tvůrčím materiálem a vyskládat na stůl vintage látky, kůže, bavlnky a další drobnosti. Znovu se dotýkat dlouho nevyužívaného materiálu a textury pečlivě vybraných vintage látek a společně se zamýšlet nad podobou Vašeho suvenýru. Znovu se setkat tváří v tvář a moci naplno prožívat atmosféru tvůrčího workshopu. Znovu vstoupit do učebny a usednout po boku přátel a známých. Tuším, že toto setkání bylo v mnoha ohledech výjimečné, a to nejen z toho důvodu, že jsme cestovali až do dalekého Mexika. Skutečné setkání se všemi účastníky, kteří se mnou sdíleli v online prostoru předešlé workshopy, bylo naplněno silným emočním nábojem a zpětnou vazbou.

Závěrečná etapa tvůrčího cyklu Cesta kolem světa byla ukončena v barevném Mexiku, konkrétně v Muzeu Fridy Kahlo (španělsky Museo Frida Kahlo) v hlavním městě Mexika. Dům je pro svou barvu nazýván také Modrým domem (La Casa Azul). Zde se narodila, žila a zemřela výjimečná žena a osobitá malířka Frida Kahlo (1907–1954). Se svým manželem a malířem Diegem Riverou se intenzivně věnovala sbírání artefaktů lidové a předkolumbovské mexické kultury. Frida Kahlo shromažďovala rovněž fotografie, typické mexické šperky a kroje a zajímala se o ručně šité panenky. Jedna textilní panenka, která se stala tematickým vodítkem tvůrčího workshopu, byla vystavena v nedávné době v Londýně. Na této velkolepé výstavě byly prezentovány osobní předměty a artefakty z pozůstalosti Fridy Kahlo.

Tvůrčí cyklus Cesta kolem světa tematizoval (ne)možnost volného cestování v době covidové. Z každé uskutečněné cesty jsme si přivezli ručně vyrobený suvenýr v podobě panenky, neboť i malinká panenka vypovídá mnohé o tamější kultuře, tradicích a zvycích. Textilní mexické panenky mohly být nejen sentimentální upomínkou na pobyt ve vzdálené zemi, ale i hračkou. Nechali jsme se inspirovat starými látkovými postavičkami copaté Seňority a lidového hudebníka Mariachi se sombrerem. Vintage mexické panenky jsou v mnoha ohledech přitažlivé dodnes. Můžeme obdivovat láskyplnou rukodělnou práci, nápadité využití látkových odstřižků či expresivní výraz ve vyšívané tváři. Komu dáte své srdce vy?

O lektorce

kosmo_nauty

Jsem na cestě.  Navracím se k archetypům a znovuobjevuji krajinu dětství.  Fascinují mě zapomenuté paměti a odložené anonymní vzpomínky. Ráda se ukrývám a schovávám Substancí mé práce je oživování nechtěných předmětů, nalezených objektů i přírodnin, kterým je umožňováno znovu důstojně existovat v novém pozměněném kontextu.  Určující jsou pro mne příběhy, ať již skutečné nebo fiktivní, vytvářené, nalezené či znovuobjevené. • Znamenalo to, že můžeš vyrůst a nemusíš si přestat hrát. (Olivier Douzou)

Zpět do obchodu