Co děláme na výtvarce pro pravou hemisféru?

Páteční tvorba s Naty Poledňákovou. Účastníci sami sobě dopřávají 2hodinovou osvěžující relaxaci, setkání se stejně naladěnými ženami – ano, je to většinou ženský kruh, muži mají docházku trochu menší, ale jsou opravdu vítáni! Někdy jen tak necháme naši ruku (nebo obě ruce) kreslit, co chce. Někdy je nám z povídání o tématu jasné, co konkrétně chceme kreslit. Je zde možné i na první pohled nemožné: někdy kreslíme, jak se právě cítíme. A o tom všem si pak spolu povídáme. Běžně se děje, že na začátku lekce se někdo cítí unavený/á a ve stresu, na konci pak odchází roztančený/á a s překvapivým zjištěním: „já jsem teď vážně 2 hodiny nemyslela na ty své starosti/bolesti/povinnosti...“ A to je pro mě, lektorku, odměna – dopřát ostatním, šťastnou chvíli. Z těch chvilek se pak může skládat velká barevná mozaika. Pár obrázků z této mozaiky najdete níže.

Naty Poledňáková

Naše učebna v Holešovicích je vybavená vším, co potřebujeme, vejde se do ní až 10 účastníků. Za hezkého počasí máme otevřené francouzské okno do předzahrádky. Čerstvý vzduch, a klid je další přidanou hodnotou setkání Výtvarky pro pravou hemisféru.

Pojmy, se kterými se setkáte

Proč pro pravou hemisféru? Ta levá, plánovací a přísně logická je přetížená. To je dobou. Podporou té pravé (tvorbou, hrou, sněním) dochází k propojení obou a ke změně a zlepšení kvality života, spánku, paměti; zesílení pocitů jako je radost, dostatek energie, zvědavost; rozvíjí se naše představivost a jsme méně vyčerpaní.

Proč výtvarka? Protože hravost není třeba opouštět s věkem dětským. Naopak čím více si jako dospělí hrajeme, tím lepší máme mezilidské vztahy, tím méně se cítíme beze smyslu a obohacujeme ostatní i sebe o originální chvilky s fantazií. Říše fantazie nemá hranice, to vám potvrdí všechny děti i umělci. Účastníci lekcí v Elpidě Přístav 7 to zažívají na vlastní kůži. 

Co je automatická kresba? Zde se opět hodně vymezujeme logickému uvažování, běžnému realistickému až fotografickému ztvárnění světa. Ruka si maluje, co chce, oči jsou zavřené a potom v kresbě hledáme co je v ní skryto. Většinou je první nápad a myšlenka to nejdůležitější pro autora. Je to vlastně jeho pocitový obtisk v aktuálním čase a prostoru. Je to nesdělitelné, a proto přijďte zažít lázně pro pravou hemisféru spolu s námi. Těšíme se na všechny.

Proč arteterapie? Je to běžně používaná technika při psychoterapii jak dospělých, tak dětí. V našem případě si z ní ale bereme hlavně tu hravost, abstraktnost, učíme se soustředit na vlastní prožitky i na emoce druhých. Pochopením mnohosti emocí i spojovacích bodů se nám otevírá hloubka a krása propojení nás, jako lidských bytostí.

Témata a ukázky kreseb

Skvrny

Skvrna není jen něco, co chceme honem vyprat. Skvrna může připomínat mnoho věcí a taky zážitků. Původně skvrnitý papír umělkyně z Výtvarky pro pravou hemisféru pojala takto:

Nahoře se objevila roztomilá opička, čichá ke kytici šeříků jako od Václava Špály, úplně dole je skvrna, která umělkyni připomněla modré šaty, které jako dívenka nosívala. Z obrázku je cítit, že paní E. má hodně ráda květiny a život, proto ji baví volná tvorba a práce s barvou. 

Tvary

Zadáním může být (zdánlivě) stejný tvar pro všechny. Každý ho ovšem pojme (vidí) po svém, jinak, originálně. Při takovém tvoření nejlépe pochopíme, že na těchto lekcích není potřeba „umět kreslit“ čili umět něco konkrétního nakreslit, např. realisticky. Naopak čím abstraktněji kresbu pojmete, tím více prožitků z ní máte. Ostatní ze skupiny pak dávají do pléna svoje vlastní asociace – „připomíná mi to, jako když …“. Někdy je to překvapivé, veselé a někdy se to strefí i do pocitu, který byl skryt někde v pozadí a nyní chce být tzv. odžit, být sdělen a dostává se tak do vědomí, nebo ho můžeme uzavřít a již se jím nezabývat. Zkuste si v ukázce prací najít své asociace.

Cesta pátkem od rána až sem, do Přístavu 7

Kudy chodíte denně? Kudy chodíte nejraději? Chodíte v létě na jiná místa, než v zimě nebo na podzim? Kudy vede vaše vysněná cesta? – tak zněly hlavní otázky, které jsme si během jedné dílny kladli. Podívejte se na odpovědi:

 

Obrázek vpravo znázorňuje abstraktní kresbou pastelem den od probuzení (úplně vlevo) až do naší lekce v Elpidě – ta je znázorněná úplně vpravo, dozelena. Zelená barva podle autorky znamená zklidnění po divokém dni (znázorněném oranžovo-fialovým výbuchem barev uprostřed). S výkladem je vše jasné, že? Takový den zažijeme občas každý a každá. Přijďte i vy vyzkoušet relaxaci s kresbou do Přístavu 7 každý druhý pátek.

Naty Poledňáková

Zpět do obchodu