Koláž na výtvarce pro pravou hemisféru

Koláž je královnou technik asociativního tvoření. Využívali a využívají ji světoznámí umělci, ale je dostupná úplně každému. Stačí mít pár časopisů, je jedno jakých. My v Elpidě používáme lifestylové, ty o módě i o umění… Hodí se úplně vše.

Nedávno jsme se setkali s Monou Lisou. Jen na obrázku, ale zato aktivně. Otázka před tvorbou zněla: Co si asi myslí Mona Lisa? Jak to jde vyjádřit pomocí náhodných fotografií z časopisů? Využily jsme i dokreslování a pak jsme si o výsledku povídaly. Hodně se vždy nasmějeme. Každá umělkyně v mém kurzu je originální a nápaditá. Nikdo se nemusí stydět ani za „bláznivý nápad“. V umění a tvoření se totiž můžeme uvolnit dokonale a přínosem je nový náboj energie a radost z objevování.

monalisa

Ukázka koláže a kresby na téma Mona Lisa. Zleva doprava a dolů: (1) kubistická Mona Lisa, co se ráda krášlí (2) Rozevláté fialové vlasy představují to, že daná Mona (italsky „dáma“), je myšlenkami zatoulaná někde daleko (3) Mona Lisa na žlutém podkladu je zvědavá a zatím nenarozená Mona, která sleduje, kam že se to narodí a jak jsou její rodiče zamilovaní a veselí. (4) Poslední barevná Mona Lisa má spoustu myšlenek (obrazce kolem hlavy) a z nich v sobě mnohoznačné barevné pocity; vznikla vlastně jako inverzní otisk vnitřního světa ML – obkreslením tvaru kopie pravé Leonardovy Mony Lisy.

 

Naše další setkání s koláží bylo rostlinného původu. Přístav 7 má úrodnou Botaniculu – zahrádku se záhony, kde můžete pěstovat něco svého. Občas se nám podaří tam posedět při tvorbě, nedávno jsme také využily kvítka a listy pro tvorbu koláží. Při hravé květinové lekci se vylouply nové vlastnosti květin (najdete nejpřátelštější?), úplně nové druhy (mangoldortenzie, kopr vajíčkový) a vykoukl na nás i krtek.

kvetinovákoláž

Chcete to také zkusit? Přihlaste se zde

Nataša Poledňáková

Zpět do obchodu