Doba covidová jako výzva? Cesta kolem světa jako workshop?

Lektorka kosmo_nauty reflektuje on-line dílnu Cesta kolem světa – Suvenýr z Japonska.

Od chvíle, kdy jsem byla nucena zrušit naplánované workshopy, postupně narůstala naléhavá vnitřní potřeba realizovat tvůrčí projekty v odlišné podobě přizpůsobené covidovým podmínkám. 

Jako první vznikla v minulém roce sada obrazových fragmentů pro dovolenkové pohlednice, neboť nelze zabránit výletům v našich představách, kde můžeme být kdekoliv na světě a uskutečnit nenaplněné sny. Vizualizace cestování prostřednictvím ručně vyrobených objektů se pro mne v době covidové stala posilujícím zdrojem. Stala jsem se dokonce průvodkyní a pro Elpidu připravila tematický tvůrčí cyklus – cestu kolem světa.

Tvůrčí cyklus tematizující (ne)možnost volného cestování byl zahájen v zemi vycházejícího slunce, v Japonsku, odkud si každý účastník přivezl ručně vyrobenou panenku. Navštívili jsme jeden z největších tokijských bleších trhů v rozlehlém parku Yoyogi. Charakteristickým předmětem a oblíbeným starožitným suvenýrem, který lze na tomto místě zakoupit, jsou dřevěné ručně vyráběné panenky kokeshi. Pokud máte štěstí, objevíte mezi poklady i tradiční papírové panenky (anesama ningyō). Tyto papírové panenky se vyrábějí z rýžového papíru a jsou charakteristické složitě tvarovaným účesem a kimonem skládaným technikou origami.

Starožitné papírové panenky inspirovaly podobu japonského suvenýru, který jsme během prvního on-line setkání společně vyráběli. Připomněli jsme si i podobu japonských svitků, do kterých byly stočeny předpřipravené krepové, hedvábné a balicí papíry pro výrobu panenky. Dvouhodinový tvůrčí workshop přenesl japonskou atmosféru do míst vzdálených od mého notebooku i několik desítek kilometrů. Přestože jsem jednotlivé kroky – a některé byly složitější - prezentovala především do ticha displeje, nejsilnějším dojmem byla pro mne závěrečná přehlídka krásných japonských panenek před kamerami sdílených obrazovek a poděkování za přípravu. Moc se těším na další cestu, která nás zavede na Ukrajinu a do Mexika!"

Důležitý není cíl, ale cesta. (Konfucius)

 

O lektorce

kosmo_nauty

Jsem na cestě. Navracím se k archetypům a znovuobjevuji krajinu dětství. Fascinují mě zapomenuté paměti a odložené anonymní vzpomínky. Ráda se ukrývám a schovávám. Substancí mé práce je oživování nechtěných předmětů, nalezených objektů i přírodnin, kterým je umožňováno znovu důstojně existovat v novém pozměněném kontextu. Určující jsou pro mne příběhy, ať již skutečné nebo fiktivní, vytvářené, nalezené či znovuobjevené. • Znamenalo to, že můžeš vyrůst a nemusíš si přestat hrát. (Olivier Douzou)

 

Zpět do obchodu